בורגון | Bourgogne
עבור רבים, בורגון שבצרפת היא היהלום שבכתר בכל הנוגע ליינות איכות. האזור מפורסם בזכות יינות שרדונה ופינו-נואר, המקבלים ביטויים מגוונים בהתאם לתנאים הגיאוגרפיים, האקלימיים והתרבותיים השונים המאפיינים את המקום בו הם מיוצרים. נהוג לחלק את בורגון לחמישה אזורי יין מרכזיים: שאבלי בצפון, קוט דה נואי וקוט דה בון במרכז והשאלונייז והמאקונייז בדרום.
שיטת דירוג האיכות של בורגון שמה בקידמת הבמה את הכרמים, ומדגישה את אופייה הייחודי של כל חלקה. היצרנים נתפסים כמי שעוזרים ליין להציג ביטוי מלא ושלם של הטרואר. כשחושבים על בורגון – חושבים על טרואר – ואכן, ברחבי האזור ניתן למצוא 100 אפלסיונים שונים!
מקורו של השרדונה, אולי הענב הלבן המפורסם ביותר בעולם, בבורגון. הענב המופלא והורסטילי הזה, מ היטב ליישון בחבית וניתן לייצר ממנו יינות מורכבים ועמוקים, בעלי פוטנציאל יישון של עשורים. לצד זאת, רבים מיינות השרדונה בבורגון, משאבלי ועד המאקונייז, מתאימים לשתייה דווקא כשהם צעירים. לפני הביקבוק, מתבגרים היינות במיכלי נירוסטה, המדגישים את האופי הפירותי שלהם ומשמרים את רעננותם. היינות הלבנים המעוטרים ביותר בבורגון מגיעים מן הקוט דה בון, בו שוכנים שלושה אפלסיונים בעלי מורשת ייצור יין לבן ארוכת שנים: מרסו, פוליני-מונרשה ושאסאן-מונרשה.
באפלסיונים אלו שיטת דירוג הכרמים מגיעה למלוא ביטויה:
באזורים השטוחים יותר, יסווגו היינות כ"בורגון בלאן" גנרי.
במעלה המדרונות הענבים מזוהים לפי הכפר/אפלסיון אליו הם שייכים.
במרכז המדרונות שוכנים הכרמים האיכותיים ביותר, הזוכים לדירוג "פרמייה קרו" (Premier Cru) או "גראן קרו" (Grand Cru).
היינות האדומים הגדולים של בורגון מגיעים מן הקוט ד'אור, ובעיקר מן הקוט דה נואי, המורכב משורה של כפרים, למשל: ז'ברי-שמברטה (Gevrey-Chambertin), שמבול-מוזיני (Chamboll-Musigny), וון-רומאנה (Vogn-Romanee) בהם מיוצרים יינות פינו נואר משובחים, מן הטובים ביותר בעולם. בקוט דה בון נמצאים עוד שני כפרים חשובים, וולניי (Volnay) ופומאר (Pommard), אשר נמצאים סמוך זה לזה אך יינותיהם אופי שונה במובהק: היינות הקטיפתיים והאלגנטיים של וולניי לעומת היינות הבנויים והמחוספסים של פומאר.
בורגון היא מגרש משחקים מרגש לאוהבי יין הרפתקנים. עלייתו של דור חדש של ייננים, הנשענים על מסורת הייצור עליה גדלו ובמקביל מטמיעים תפיסות חדשות, הביאה משב רוח רענן לאזור כולו.
Benoit Ente
בנואה אנט
בנואה אנט הוא אחיו הצעיר של ארנו אנט, אחד מיצרני השרדונה המוערכים בעולם. בנואה קיבל את אחזקות הכרמים המעולים שברחבי האפלסיון היוקרתי פוליני-מונרשה בירושה מסבו ומדודתו. בתחילת הדרך נהג לייצר יינות עשירים ועוצמתיים, ולא חסך בשימוש בחביות עץ חדשות. היום בנואה אנט יוצר את אחד הביטויים הטהורים והאלגנטיים ביותר של שרדונה, בבורגון ובכלל.
Jean-Marc Millot
ז'אן מארק מיו
הדומיין המשובח שוכן בכפר נואי סאן ז'ורז' ובעל אחזקות בחלקות במגוון כרמים מרשימים בקוט דה נואי שבבורגון, כמו: הפרמייה קרו “סושו" (“Les Suchots”) אשר נמצא בוון רומנה; ועוד 3 אחזקות חשובות בגראן קרו: אשזו (Echezeaux), קלו דה ווז'ו (Clos De Vougeot) וגראן אשזו (Grands Echezeaux). החל מבציר 2017 החלה אליקס מיו לבקבק בנפרד את תת החלקה "אשזו דו דסו" לצד האשזו הרגיל.
Paul Pillot
פול פיו
דומיין פול פיו הוקדם בשנת 1900, על ידי ז׳אן בפטיסט פיו, שהיה סוחר חביות עץ והחליט להתמקד באופן מלא בייצור יין. במשך השנים היקב נשאר בבעלות משפחתית והרחיב עוד ועוד את אחזקותיו. בשנת 1968 נרכשו חלקות יוקרתיות באפלסיון שאסאן מונרשה. ת׳יירי פיו – דור 4 לייננים במשפחה. ת׳יירי, הביא ליקב גישה של מינימום התערבות ומירב תשומת הלב בעבודה בכרמים. התוצאה – יינות אלגנטיים וטהורים.
Marquis d'Angerville
מרקיז ד׳אנז׳רוויל
מרקיז ד׳אנז׳רוויל הוא אחד היקבים הוותיקים והמוערכים ביותר בבורגון. היינן הנוכחי גיום ד׳אנז׳רוויל, הוא נכדו של המרקיז ד׳אנז׳רוויל, שהיה חלוץ בייצור יין מכרמי האחוזה (Estate Bottled Wine). פרקטיקה זו נחשבה חדשנית עד לשנות ה-20 של המאה הקודמת. היקב מתגאה בכרמיו האיכותיים ובכורמות מינימליסטית הנותנת ביטוי לטרואר. ענבי הפינו נואר מ-Clone ייחודי הנושא את השם Pinot d'Angerville.
Domaine Alain Chavy
אלאן שאבי
משפחת שאבי מתגוררת בכפר פוליני-מונרשה למעלה מ-200 שנים, ומפורסמת בזכות ייצור עקבי של יינות בורגון לבנים, אלגנטים ואיכותיים. אלאן ואחיו עבדו עם אביהם ז'ראר ביקב המשפחתי עד פרישתו בשנת 1994. האחים המשיכו לעבוד יחדיו עד שנת 2003, אז החליטו לצאת לדרכים נפרדות. אלאן שאבי הקים יקב עצמאי במרתף תת-קרקעי חדש לגמרי, שהוא אחד מהבודדים בכל פוליני מונרשה. בבעלות היקב 7 הקטר של כרמים.
Domaine Matrot
ת'יירי מאטרו
דומיין מאטרו, השוכן בכפר היוקרתי מרסו שבקוט ד׳אור, הוקם בשנת 1835 ונשאר בבעלות המשפחה כ-6 דורות, עד היום. היקב מנוהל על ידי ת׳יירי ופסקל מאטרו, שהביאו את היקב לגדולה בשנות ה-90 וה-2000, יחד עם בנותיהם אדל ואלסה. דומיין מאטרו קבע סטנדרט חדש בבורגון ליינות לבנים עשירים ומלאי אופי.
Robert Groffier
ניקולס גרופייר
משפחת גרופייה נמנית עם מיטב יצרני היין בקוט דה נואי. הדומיין, שנוסד במקור על ידי אביו של רובר גרופייה, ז'ול בשנות החמישים, מנוהל כעת על ידי נכדו של רובר, ניקולה. הדומיין מורכב מכמעט 8 הקטר של כרמים משובחים, כולל הקטר של בון מאר, כמעט 0.5 הקטר של שמברטה קלו דה בז והקטר נוסף של לז אמורוז (הבעלים הבודד הגדול ביותר של כרם זה).
Domaine Rapet
וינסנט וסילבט ראפט
דומיין ראפה מציג תיעוד מדוייק החל מתחילת המאה ה-17 בכפר פרנו ורז'לס, שממוקם בדיוק מול קורטון. היקב נחשב לאחת הקלאסיקות הגדולות של האיזור עם ייננות מהודקת ויינות שמתיישנים נפלא.
הקורטון שארלמה נבצר מכרמים בעלות חשיפה מערבית בגבעה הסלבריטאית מה שנותן אופי קריר יותר ליינות ותורם להתיישנות הנפלאה שלהם. הדומיין המשפחתי בעל היסטוריה של כמעט שלוש מאות שנים.
Domaine de la Cras
מארק סויארד
בשנת 2013 רכשה העיר דיז'ון שטח חקלאי בן 160 דונם בשם "דומיין דה לה קרה", שנמצא ממש מחוץ לגבולות העיר.
לאחר שנבחר מארק סויארד, ניתנה לו האפשרות לחיות בדומיין, לעבוד את הכרמים, לייצר ולמכור יינותיו – בתנאי שישלם "שכר דירה" שנתי של 2000 בקבוקים בשנה לעיר דיז'ון. מארק במקור מהז'ורה אך ממשפחה שאינה מייצרת יינות, ועבד כמנהל הכרמים אצל ז'אן איב ביזו מדומיין ביזו האגדי, ועבד איתו במרתף גם כן כדי ללמוד את תהליך הייצור. מארק התאים את אותה הפילוסופיה שלמד אצל ז'אן איב ביזו ל-"דומיין דה לה קרה".